Veganska pepparkakor
Japp, pepparkakor för veganer har jag gjort. Fast vi andra, som inte är veganer, kan också äta dom, så klart. Dom blev helt ok faktiskt. Fast själva pepparkaksdegen var nog tio gånger godare än dom färdiga pepparkakorna. Det känns som att dom förlorade lite smak när dom blev gräddade i ugnen... Nåväl, anledningen till att jag gjorde just veganska pepparkakor är att jag vann den uppgiften på ett slags lotteri på ett bröllop vi var på i sommar. Det lottades ut en uppgift per månad under ett helt år, och jag vann "Baka pepparkakor med brudparet" i December! Och brudparet är just veganer, så därav dessa pepparkakor. Nog om detta, nu till receptet!
Detta använde jag till ca 60 pepparkakor:
200 g mjölkfritt margarin
3/4 dl sojamjölk
1 dl brun farinsocker
1 dl ljus sirap
1 msk kanel
½ msk malen nejlika
½ msk kardemumma
½ msk ingefära
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Såhär gjorde jag:
Smält margarinet tillsammans med mjölken, farinsockret och sirapen. Tillsätt kryddorna.
Låt sedan svalna till rumstemperatur.
Mät upp mjöl och bikarbonat.
Blanda ihop den rumstempererade smeten med mjölblandningen. Forma till en klump, plasta in och låt stå i kylen, gärna ett par dagar.
Sedan är det bara att rulla ut degen och göra de former man vill ha! Grädda på bakplåtspapper, i mitten av ugnen 225 grader i 4-6 minuter.
Så har julen 2010 passerat...

Pecan paj
Här kommer receptet på Pecanpajen!
Detta behövs:
Degen:
3 dl mjöl
125 g smör
1 krm salt
3 msk kallt vatten
Fyllningen:
125 g smör
3 dl ljus sirap
1,5 dl ljus muscovado socker
2 msk vetemjöl
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
200 g pecannötter
GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. "Nyp ihop" smöret i mjöl och salt. Tillsätt vattnet. Arbeta ihop till en deg. Tryck ut i pajformen. Gör några hål med en gaffel. Förgrädda i ungefär 10 min.
Under tiden som pajskalet förgräddas i ugnen, gör fyllningen. Mät upp smör, sirap, socker och mjöl i en kastrull. Koka upp och låt småputtra under omrörning, ca 5 minuter. Ta bort från värmen.
Hacka nötterna grovt. Vispa äggen lite lätt. Rör ner allt i kolasåsen. Tillsätt vaniljsockret. Häll kola- och nötblandningen över pajskalet. Grädda ca 35 minuter 175 grader.
Före ugnen...
...och efter den varit i ugnen!
Det blev en riktigt mysig adventsfika hos mor och far. Vaniljglass till Pecanpajen är ett måste! Mamma hade gjort en Pepparkakscheesecake.
Ute snöade det. Mycket snö bli´re. And I love it! :)
Scones
Scones och varm choklad blev det till frukost idag denna söndag, andra advent. Snön vräker ner ute. Funderade på att åka till Bubbetorps julmarknad idag, men det är nog inte så skoj när det är snöstorm... Tror jag bakar något gott och kör hem till mor och far en runda istället! Pecanpaj kanske? Recept kommer senare! Nu, tillbaka till sconesen! Såhär gjorde jag dom:
Till 2 kakor behövs:
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk
Blanda ihop de torra ingredienserna. Tärna ner smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Tillsätt mjölken och jobba snabbt ihop en något kladdig deg. Dela degen i två, lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. platta ut kakorna lite, behåll dom ganska tjocka. Skär två snitt så varje kaka blir i fyra delar. Grädda i ugnen 250 grader ca 12 minuter.
Ogräddade, kladdiga scones.
Varm choklad i min "choklad-mugg" som funnits med i mååååånga år! Till sconsen hade jag ost och havtornsmarmelad.
Köttfärspaj
Efter ett par timmars shopping (och ja, nu är jag äntligen igång med julklapps-inköpen! känns så skönt.) så blev vi sugna på köttfärspaj och den obligatoriska köttfärspaj-salladen som tillhör! Varje gång vi gör köttfärspaj så är det ett måste att denna salladen finns med. Grovhackade tomater, en finhackad lök och dressing. Inget mer. Så gott, så enkelt.
Detta använde jag till köttfärspajen:
Degen:
150 g smör
150 g keso
3,5 dl vetemjöl
Köttfärssåsen:
500 g blandfärs
1 gul lök
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk senap
ca 2 dl vatten
vitpeppar
1 tomat
riven ost
Jobba ihop smör, keso och mjöl till en fast degklump. Ställ i kylen medan du gör köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Fräs i lite olja. Tillsätt färsen. Stek tills den fått färg. Tillsätt därefter tomatpuré, buljongen, senap, vatten och peppar. Låt puttra ett par minuter. Smaka av.
Lägg ungefär 1/4 av pajdegen åt sidan. Tryck ut resten i en ugnsform. Häll i köttfärssåsen. Lägg över några tomatskivor och riven ost. Kavla ut den mindre delen av pajdegen som du sparat och lägg över som ett lock. Nyp fast runtom kanterna.
In i ugnen på 225 grader ca 25 minuter. Perfekt att röra ihop "tomat- lök- & dressing"-salladen medan man väntar!
Shoppingdag. Men först - frukost! ♥
De senaste dagarna har vi druckit mycket Kamomill-te. Med en liten klick honung.
Det är så gott! Jag har faktiskt glömt(!) att dricka kaffe idag, utan att få huvudvärk!
Kanske det funkar att dricka kamomill-te istället?
Till dagens frukost gjorde vi varsin rejäl mugg (tror den rymmer minst 4 dl) te och så gick sambon och köpte lite nybakat bröd. Jag "beställde" en rågskorpa! Tycker det är himla gott!
Kryddiga järpar, tzsaziki, sallad & klyftpotatis
Fredagsmiddagen: nötfärs-järpar med bacon och kryddat med torkad chili, klyftpotatis gjorda på bakpotatisar, tzsaziki med mycket vitlök och en sallad av mini-mozzarella, oliver, soltorkade tomater, strimlad rödlök och paprika och blandsallad.
Till järparna använde jag:
ekologisk oxfärs
ett par skivor ekologisk bacon som jag finhackat
ett ägg
ca 2 msk ströbröd
1 torkad chili (en liten, väldigt stark som jag planterat själv)
lite chilipulver
salt, peppar
Det blev 7 st i lite olika storlekar. Sedan behövdes det bara väldigt lite olja till stekningen.
Salladen med mini-mozarella, gröna oliver, marinerade soltorkade tomater som jag delat i lite mindre bitar, tunna strimlor av rödlök, grön paprika, ruccolasallad, bladspenat och röd machesallad.
Receptet till världens godaste tzsaziki hittar du här.