♥ Lördags-frukost




Ljuvliga lördagsmorgon! Det finns faktiskt en sak som är bättre än fredagsmys - lördagsfrukost! ♥♥♥
Då ska man,enligt mig, ha en hel buffé av godsaker uppdukat, bland annat nybakat bröd! Idag gick min sambo till Brödbutiken, som öppnade för inte så längesedan ett par kvarter från oss. Där gäller det att vara ute i god tid, de säljer oftast slut på sitt bröd under de första timmarna på morgonen/förmiddagen! 

 


En mugg te med Rabarber & grädde + lite honung med smak av Fläder & Champagne






Där det finns mat, finns alltid vår sällskapssjuka, matglada halv-ragdoll Putte!





♥ Fredags-mys!




Så har ännu en fredagskväll passerat, med allt mys det kan innebära. Som undersköterska är man inte alltid ledig på fredagkvällar, så därför känns det nog lite extra skönt när man väl är det. Vi "firade" vårt fredagsmys med bakad potatis med räkröra, räksallad & tomatsallad. Jag blandade ihop räkröran, lade in potatisarna i ugnen och så gick vi ut på en lång promenad. När vi kom tillbaka var det precis lagom att röra ihop räksalladen och tomatsalladen och sedan sätta sig och äta. 

 
 
 

I RÄKRÖRAN har jag: 3 dl gräddfil
                             ½ finhackad rödlök
                             1 avokado, hackad i tärningar
                             1 rejäl näve handskalade räkor
                             ca ½ dl finhackad persilja
                             ½ pressad citron
                             svartpeppar

I RÄKSALLADEN har jag: en rejäl näve handskalade räkor
                                     gurka och paprika, finstrimlad
                                     1 pressad lime

I tomatsalladen har jag: cocktailtomater, delade på hälften
                                    1 salladslök
                                    olivolja, flingsalt och svartpeppar


 





Wallenbergare




Idag blev det Wallenbergare till middag. Har aldrig gjort sådana förut, så det var lite roligt att få lära sig något nytt! Såhär gjorde jag:

Ingredienser:

500 g kalvfärs
4 äggulor
2,5 dl grädde
salt, vitpeppar
ströbröd
smör att steka i

   

Ingredienserna till biffarna ska vara väl kylda. Lägg färsen i en matberedare, tillsätt äggulor, salt och peppar. Mixa färsen en liten stund. Tillsätt sedan grädden i en fin stråle samtidigt som mixern fortfarande går. Se till att all grädde blandas in, men låt det inte mixas för länge. Risken är att temperaturen höjs och att färsen delar sig.

Lägg hälften av ströbrödet på en tallrik. (Använd helst "hemmagjort" ströbröd, 2-3 skivor vitt bröd som du mixar innan du börjar med färsen) Blöt händerna i kallt vatten och forma biffar av färsen. Lägg biffarna på fatet med ströbröd, strö resten av brödet över biffarna.

Stek biffarna i smör på låg värme. Eventuellt kan de behövas efterstekas i ugn en stund tills de är genomstekta, det gjorde jag, ca 10 min på 150 grader.

Servera med potatismos, gräddsås, gröna ärtor och lingonsylt.   





Chile 200 år!




Idag är det Chiles nationaldag, närmare bestämt deras 200:ade nationaldag! Och eftersom min sambo är chilenare, så tycker jag definitiva att det är värt att fria! Så jag gjorde lite chilenska godsaker till honom :)

Jag gjorde Cola de mono, Empanadas, Pebre, och Alfajores. Och så köpte jag en flaska rött, ekologiskt chilenskt vin så klart!

                    

Cola de mono (som på svenska betyder "ap-svans") är en likör, bestående av äggulor, Pisco (chilensk sprit), mjölk, vanilj, kanel, nejlikor, snabbkaffe och socker. 

                  

Empanadas är piroger, på chilenskt vis. De är fyllda med kokta ägg, svarta oliver och nötfärs som är kryddad med paprikapulver, chili, spiskummin, oregano, salt och mycket lök. Den här gången fuskade jag lite och köpte färdig smördeg till pirogerna. I vanliga fall gör jag en egen "pirog-deg". 

                 

Alfajores är en slags kaka/bakelse. Degen till dessa består av äggulor, Pisco och vetemjöl. Dessa kakor fyller man sedan med manjar (=kokt kondenserad mjölk, typ "kolasås") och så gjorde jag en glasyr med florsocker + pudrade över lite extra florsocker.

                  

                      




Fyllda, baconlindade kycklingbröst




Detta är gott vill jag lova! Och nyttigt! I alla fall enligt GI-metoden...tror jag :)
Riv en bit Västerbottenost (ca 2 dl) och blanda ihop med en burk Ridderheims Marinerade Soltorkade Tomater, grovt hackade. Egentligen hade jag inte tänk tillsätta något mer i fyllningen, men eftersom jag hade en öppen burk med Paprika & Chili-Creme Fraiche så tog jag 2 tsk av detta också.
Fyll de snittade kycklingbröstfileerna med röran och linda 4 baconskivor runt varje filé. Ett par tandpetare kan behövas för att få baconet att sitta på plats. Krydda med svartpeppar på båda sidorna. Stek på hög värme en kort stund, så att baconet få färg. Lägg över fileerna i ugnsform och sätt in i ugnen på 200 grader ca 10-15 min (jag hade två ganska stora bröstfileer, men känn lite på fileerna och stick i dom med en kniv för att vara säker på att dom är klara)

                

Medan fileerna är i ungen hinner man göra en snabb, god sallad. Jag gjorde en med morötter, gurka, salladslök, en påse salladsmix (ruccola, bladspenat m.m), och så smaksatte jag salladen med olivolja, pressad citron och salt.

                                   

                                                           Smaklig spis!
 




Godaste guacamolen!



  

Guacamole är gott till det mesta; kött, fisk, kyckling...tacos! Och finns att köpa färdig på burk eller halvfärdig (pulverpåse). Men godast är det så klart att göra själv! Och väldigt enkelt! Skulle nog aldrig få för mig att köpa guacamole på burk.... Nåväl, detta behöver du för att göra din egen, supergoda guacamole:

1 avokado
1 tomat
1 scarlottenlök
vitlök
2-3 msk creme fraiche
½-1 tsk pressad citron
salt & svartpeppar




Gör såhär:

Gröp ur avokadon och mosa med en gaffel. Hacka tomat, scarlottenlök och vitlök fint. Tillsätt creme fraiche, pressad citron, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Rör om allt, och låt stå i kylen en stund så smakerna får "gotta ihop sig" lite. Klart!






Nudlar med kyckling,lime & cashewnötter




Min bror bjöd på denna rätten en gång, och nu tänkte jag att jag skulle försöka göra den själv...blir ju aldrig lika gott som när en kock (vilket min bror är!) lagar mat, och jag använde nog inte exakt samma ingredienser, men helt ok blev det i alla fall. Själva rätten i sig smakar ju inte jättemycket. Det är tillbehören (lime, cashewnötter och sweet chili) som du tillsätter när du ska äta,som gör det goda!

Detta behöver du:

olja, att steka i
nudlar
1 st hönsbuljong
kycklingfilé
1 gul lök
vitlök
salladslök
solrosskott (skulle egentligen haft böngroddar, men hittade inte dessa när jag handlade)
2-3 ägg

Tillbehören:

saltade, rostade cashewnötter
lime
sweetchili-sås

Gör såhär:

Dela buljongtärningen i tre delar (jag använde en del till kycklingen, en del till nudlarna och en del till hela wooken).
Dela kycklingen i mindre bitar. Stek i olja. Smula ner lite buljong, och en liten klick sweet chili-sås. Ställ åt sidan när kycklingen är genomstekt.
Koka nudlarna tillsammans med lite buljong. Häll av och ställ åt sidan.
Hacka lök, vitlök och salladslök.
Hetta upp en wookpanna. Börja med att wooka den gula löken i olja, ca 2 minuter. Den ska inte få färg, bara bli lite glansig och något lite mjukare. Tillsätt efterhand resten av ingredienserna: kycklingen, vitlök, nudlarna. Smula ner lite mer hönsbuljong. Knäck ner äggen. Precis innan det är klart, tillsätt solrosskotten och salladslöken. Servera direkt! Två viktiga saker att tänka på när du lagar detta: wookpannan ska vara ordentligt het och du måste röra om mycket hela tiden så inget får färg/bränns vid.

Pressad lime, cashewnötter och sweetchili har du på bordet och "kryddar" rätten med när du ska äta. Smaklig spis!

                  

           





RSS 2.0