Chokladfondant Leila vs Helena


I veckan provade jag att göra Chokladfondant för första gången. Har varit sugen på att prova detta länge, men det har aldrig blivit av att jag letat upp något recept. Och så när jag nu gjorde det så hittade jag ju massa olika varianter! Och vilket recept skulle jag då välja?! Jag kom fram till "vad fasen, jag testar två olika så får jag se vilken som är godast"!  Det blev ett recept från Helena och ett från Leila.Leilas chokladfondant:
4 port

120 g choklad, mörk 70%
120 g smör
1.5 dl ljust muscovadosocker
4 st ägg
1 msk kakao

Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen och lägg i chokladen. Rör om tills den smält. Vispa ägg med muscovadosocker fluffigt. Rör ner kakao. Vänd ner smör- & chokladblandningen. Smörj 4 små ugnsfasta formar. Fyll med smet och grädda i ugnen på 200 grader i 7-8 minuter.Helenas chokladfondant:

80 gram smör
100 gram mörk choklad, 70%
2 ägg
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl

Det är lite olika ingredienser i dessa båda fondanter, men man gör dom på ungefär samma sätt. Så här ska också smör och choklad smältas tillsammans. Vispa ägg och socker. Tillsätt mjöl. Vänd ner smör- & chokladblandningen. Smörj de små formarna, häll i smeten och grädda på 150 grader i 6-7 minuter. Den ska vara väldigt krämig inuti. Pudra över lite florsocker vid servering.


Vilken var godast då?

Båda var ju goda, allt med choklad är ljuvligt! Men nästa gång jag gör chokladfondant så kommer jag definivtivt göra det efter Helenas recept. Den var liksom mer "chokladig" på något vis, och inte så hemskt söt som Leilas var.


RSS 2.0