Just det...




Vill bara presentera en av mina fina julklappar: mr KitchenAid Björnbär! Tack tomten!! Har än så länge bara hunnit göra pizzadeg och tigerkaka i denna underbara maskin. 
Jag har nu så mycket fina och bra maskiner och verktyg i mitt kök, så jag MÅSTE snart ha ett större kök..!
 


Jultallriken




Japp, här kommer nog de sista julmats-bilderna för denna gången. Det har tagit lite tid, men bättre sent än aldrig va?
En liten sammanfattning av vad jag åt på julafton.


Clementincurd



Gott att använda som marmelad eller i desserter. Hämtat från Jamies "Fyra årstider i köket".

DETTA BEHÖVS:

6 clementiner
2 citroner
350 g socker
4 ägg, uppvispade
2 äggulor, uppvispade
100 g osaltat smör, tärnat

GÖR SÅHÄR:



Tvätta frukterna, riv skalet och pressa ur saften i en kastrull tillsammans med socker, ägg och äggulor.









Blanda ordentligt, tillsätt smöret och ställ på mycket låg värme.





Låt blandningen bli varm under ständig omrörning (det får inte bli äggröra!) tills curden är tjock och täcker baksidan av en sked. Häll upp i rena burkar, sätt på lock och ställ in i kylen.






Smör



Japp, eget smör gjorde jag också! Första gången jag provade det, och det kommer jag nog göra fler gånger. Men då ska jag nog exprimentera lite mer med smaker. Och tillsätta lite olja, för när det stått i kylen ett tag så var det verkligen STENHÅRT. Det enda jag tillsatte denna gången var ca ½ msk flingsalt. Receptet är hämtat hos Linda - Kryddburken! Verkligen värt att prova! Roligt och enkelt att göra!


Mustbullar



Ett recept hämtat från en app jag har på iPhonen "ICA - En Riktig Jul".

TILL CA 25 ST BEHÖVS:

50 g jäst
2 flaskor (à 33 cl) julmust
1 dl olja
1 msk salt
4 dl fint rågmjöl
11-12 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR:

Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av julmusten och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av musten, olja, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen och knåda den på mjölat bord. Dela i ca 25 delar (jag delade i 16 delar, ville ha lite större bullar).
Forma till släta bullar, lägg på bakpappersklädd plåt. Strö lite mjöl över bullarna och låt jäsa övertäckta ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen 250 grader ca 10 min. Låt kallna på galler under bakduk.



Knäckebröd



Provade för första gången att göra eget knäckebröd. Ett tips för att få dom knapriga är nog att göra dom ett par dagar i förväg så att de hinner ligga och torka. Jag gjorde dagen innan vi skulle äta, och "buntade ihop" (la dom på hög) lite väl tidigt, så en del blev snarare lite seg-knapriga. Ett par dagar senare var dom precis som jag ville ha dom!

DETTA ANVÄNDE JAG:

½ paket jäst
3 dl vatten
1 dl filmjölk
2 msk olja
1 msk salt
8 dl grovt rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl
½ dl krossade linfrön

SÅHÄR GJORDE JAG:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet, rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet och filmjölken, olja, salt, linfrön och rågmjöl. Häll i lite av vetemjölet och arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timma.
Ta upp degen på ett bord och knåda den med resterande mjöl. Dela upp i bitar. Kavla ut med först en vanlig kavel och sedan med kruskavel. Eller, om man som jag inte har någon sådan, nagga flitigt med en gaffel istället. Borsta bort ev. överflödigt mjöl och lägg kakorna på plåtar.
Grädda i mitten av ugnen 250 grader 3-5 minuter. Lägg knäckebröden på galler och låt svalna. Sprid sedan ut dom lite grann och låt ligga och torka till dagen efter.



Glögg




Ett recept jag fick av en sjuksköterske-elev som jag var handledare åt. Väldigt god glögg blir det! Särskilt om den får stå ett tag, gärna någon vecka.

TILL EN FLASKA GLÖGG BEHÖVS:

1 dl vodka
2 kanelstänger
15 hela kryddnejlikor
1 bit torkad ingefära
½ tsk stötta kardemummakärnor
½ pomeransskal

strösocker efter smak
en flaska rödvin (70 cl)


Lägg kryddor och vodka i en glasburk eller flaska. Låt stå 1-2 dygn.




Filtrera vätskan.


Tillsätt strösocker och en flaska rödvin. Rör om så att sockret löser sig, smaka av om det behöver tillsättas mer socker. Jag hade nog i ca 1 ½ - 2 dl innan jag blev nöjd.
Låt sedan glöggen stå ett par dagar, eller gärna 1-2 veckor.


RSS 2.0