Laputa

Detta brödet brukar min far baka, och nu har även jag provat ett par gånger. Det är så förbannat gott! Det tar lite tid att göra, ungefär 2 dagar, men det är det värt! Alla gånger. Så prova för tusan!
Receptet är hämtat ur Jan Hedhs Bröd-bok. Jag har dock halverat receptet rakt av, för min KitchenAid klarar inte hela satsen.
Du behöver en våg, en ugnstermometer och en maskin som kan knåda rejäla degar!

Till 2 bröd:

DAG 1 - SKÅLLNING

125 g fint rågmjöl
15 g havssalt
250 g vatten

DAG 2 - RASKDEG

25 g jäst
62 g vatten
200 g rågsikt


BORTGÖRNING

300 g rågsikt
300 g vetemjöl special
187 g vatten
75 g solrosolja
105 g ljus sirap

ca 50 g smör till pensling

DAG 1 - Skållning
Väg upp mjöl och salt i en bunke. Koka upp vattnet och slå det kokande över mjölet. Arbeta degen slät med slev och täck över med plastfilm. Låt mogna över natten. (Du gör alltså detta första momentet på kvällen och så bakar du ut brödet på morgonen/förmiddagen ELLER så kan du ju göra skållningen på morgonen och baka ut brödet på kvällen. Huvudsaken är att degen får mogna ca 10-12 timmar. Jag har t.om låtit den stå 24 timmar nån gång, gick också fint)

DAG 2 - Raskdeg
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och skållning. Knåda blandningen 5 minuter (maskin, om du knådar för hand får du nog hålla på lite längre. Och så blir det lite kladdigt..) Täck över med plastfilm och låt jäsa i 60 minuter.

Bortgörning
Till raskdegen tillsätts mjölsorterna, vatten, olja och sirap. Knåda degen elastisk på låg hastighet i 15 minuter. Degar med rågsikt ska inte arbetas för länge.

Lägg degen i en lätt inoljad plastbunke/låda med lock, låt vila 60 minuter. Stöt samman degen efter halva tiden.

Lägg upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord och dela den i 2 lika stora delar. Forma till runda bullar och täck med bakduk. Låt vila i 5 minuter.

Slå samman bullarna till två korta bröd. Smöra en plåt med mjukt smör (ganska tjockt lager), lägg på bröden och pensla dom med det mjuka smöret. Nagga bröden ovanpå med en gaffel. Sikta över lite vetemjöl.

Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter. Sätt ungen på 250 grader.

Sätt in bröden i ugnen och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta eller släng in ca 1 dl vatten i botten på ugnen.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan.

Baka bröden i totalt 40-60 minuter, eller tills de fått en innertemperatur på 98 grader.

Ta ut plåten ur ugnen, dela på bröden och låt dem svalna på galler.RSS 2.0