Fläskfilé, pressad potatis, ugnsrostade rotfrukter och världens godaste champinjoner




Onsdag idag. Lilla-lördag. Jag hade tänkt göra en fläskfilé- & svampgryta, men min sambo tycker så mycket om stekta champinjoner, så dom fick vara vid sidan om istället! Till detta blev det pressad potatis och ugnsrostade rödbetor och morötter. Hade tänkt rosta dom så de blev krispiga som chips ungefär, men jag tog ut dom lite tidigare så dom blev lite seg-krispiga istället! Det blev mycket godare så!



Detta använde jag: (till 3 pers)

2 morötter
2 rödbetor
olivolja
salt, svartpeppar

9 större potatisar

ca 16 champinjoner
1-2 tsk balsamvinäger
salt, svartpeppar

ca 400 g fläskfilé
salt, svartpeppar
½ dl vatten
Skånemejerier Gourmet Creme fraiche med Scharlottenlök, Senap och Vitt vin
lite soya color




Såhär gjorde jag:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetor och morötter. Skiva tunt, lägg på en plåt med papper. Ringla över en god olivolja, salta och peppra. In i ugnen ca 30 min. 

Skala, dela och koka potatisen.



Skär fläskfilén i skivor. Stek i olja tills dom fått lite färg. Salta och peppra. Häll på ca ½ dl vatten. Låt koka upp. Tillsätt creme fraichen och en liten skvätt soya color. Låt småputtra ett par minuter.


    

Skär champinjonerna i större bitar, jag delade dom bara på hälften. Stek i olja och lite smör, tills de får färg. När dom nästan är klara, tillsätt en skvätt balsamvinäger, salt och peppar.

    


Servera!


Pressa potatisen!




Champinjonerna blir så goda när dom fått fräsa i lite balsamvinäger, salt och peppar på slutet!




Hamburgare




Det är sååå skönt, när man kommer hem från en lång och tröttsam arbetsdag, och sambon redan planerat och handlat det vi ska ha till middagsmat! Då ställer jag mig mer än gärna vid spisen och fixar detta. Det är själva planeringen som kan vara lite jobbigt ibland, när man redan är helt slut i huvudet efter att ha varit på jobbet i 9-10 timmar.

Så idag blev det Hamburgare med bröd. ICAs Stora hamburgare närmare bestämt. Dom är riktigt goda, väldigt "köttiga". Jaa, dom innehåller ju 98% kött... resten är salt och svartpeppar! En kort och bra innehållsförteckning tycker jag!

Till hamburgarna blev det: grovt hamburgerbröd, ketchup, stekta lökringar, färsk- och inlagd gurka, tomat och Kavlis Amerikanska dressing med Tex mex-smak. Jag är inte så hemskt glad för sådana dressingar, tycker lätt att det blir för kvalmigt. Jag tar hellre lite extra ketchup istället, för det går nästan inte att få för mycket av!


♥ Lördagmorgon




Veckans lördagsfrukost bestod idag av: Färskpressad juice av äpple, apelsin, päron, morot och citron. En riktig vitamin-kick i höstmörkret. Äggröra med tomat, bacon, champinjoner, basilika, olivolja, salt och svartpeppar. Och så ett par frallor!




Mycket is för att kyla ner juicen!





Äggröra som pålägg på frallorna? Javisst!



Pasta-fredag!




Hmmm...fredagsmiddag, fredagsmiddag...vad ska jag laga... -Pasta, pastasås och vitlöksbröd! sa sambon, så det får det bli!

   
Vitlöksbrödet - smör, mycket riven vitlök, grönsakskrydda/örtsalt. Mosa ihop och bred ut på brödet, in ugnen!


   
Pastasåsen - Skölj och skiva cocktailtomater, fräs ett ögonblick på hög värme i olivolja, smaksätt med salt och svartpeppar. Plocka ner en näve basilikablad. Tillsätt en burk creme fraiche. Rör ihop, låt småkoka, smaka av med en liten aning tomatpuré och paprikapulver. Jag brukar även spara några hela cocktailtomater och lägga i dom på slutet, så dom blir lite lagom varma och goda inuti!



Servera tillsammans med någon god pasta, knaperstekt bacon (eller varför inte kycklingfilé?), några goda oliver och lite extra olivolja.




♥ Choklaaaaaaad!





Gick till Chocolatte idag och köpte ett par(!) ljuvliga praliner! 9:-/st eller 7 st för 55:- 
Doftar så underbart gott! Har hittat en ny favorit: Kanel! Jordgubbspralinen var också väldigt god! Och Mangon. Och Earl Grey-pralinen var överraskande god. Och...äsch, det är ju gott alltihopa! Men jag hade hoppats på mer hallonsmak i hallon-pralinen...



   
 


Ugnsrostade rotfrukter från Öland




Här kommer den andra maträtten, gjort på de rotfrukter jag köpte på Ölands skördefest. Jag rostade dom i ugnen tillsammans med färsk timjan, olivolja, salt och peppar. Serverade med sallad, reducerad balsamvinäger, ryggbiff, smörstekta kantareller (som vi var och plockade i helgen) och fetaost som fått ligga i en marinad av citron- och limeskal och olivolja. Såhär med facit i hand hade jag nog struntat i fetaosten, tycker den blev lite överflödig här. 



Detta använde jag:

potatis, morötter och vitlök från Öland
färsk timjan
olivolja
salt, svartpeppar

½ påse sallad "Säsongsmix"

ca 2 dl balsamvinäger
en nypa socker

gula kantareller
trattkantareller
1 scharlottenlök
smör
salt, svartpeppar
färsk timjan

fetaost
lite rivet skal från citron och lime
olivolja

ryggbiff
olja
smör
salt, svartpeppar

Såhär gjorde jag:

Skala och skär potatisarna och morötterna i klyftor. Bryt loss vitlöksklyftor från en hel vitlök. Behåll skalet på klyftorna! Lägg allt på en ugnsplåt. Salta, peppra, strö på timjan och ringla över en god olivolja. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 30 min.

Häll upp balsamvinägern i en kastrull, tillsätt en nypa socker och koka upp. När balsamvinägern har fått lite tjockare koncistens och lite mer än hälften kokat bort är det klart, och då kan du hälla över det i en liten skål så att det får svalna. (Det tar ca 10-15 min. Se upp så inte balsamvinägern kokar för länge och blir tjock som sirap!)

   

Riv lite skal från en citron och en lime. Se upp så du inte får med "det vita" i skalet, för då blir det beskt. Tärna fetaosten, lägg i en liten skål tillsammans med skalen och lite olivolja. Låt stå till servering.

Stek svampen tillsammans med en finhackad scharlottenlök och smör. Smaksätt med salt och peppar. När svampen nästan är klar, strö över lite färsk timjan.

   

Skölj salladen. Kolla till potatisen och morötterna i ugnen, vänd runt allt lite grann. Höj ev värmen de sista minuterna för att få lite mörk, knaprig yta.
Salta och peppra köttet. Stek på hög värme i olja. Tillsätt en klick smör när det nästan är färdigstekt. Sätt ev. in i ugnen ett par minuter om du vill ha det mer välstekt. Jag svepte istället in det i folie och lät det stå och vila en stund. 

    

Servera allt när potatisarna och morötterna är klara! Blanda gärna runt dom tillsammans med salladen precis innan serveringen, lägg upp på tallriken och ringla över lite balsamvinäger. Lägg upp resten (kött,svamp och fetaost) runtomkring.
Inte så tokigt! Men som sagt, fetaosten hade jag nog klarat mig utan.

   


Ringla balsamvinägern över salladen och rotfrukterna.



Skala/pressa ut de mjuka, supergoda vitlöksklyftorna. Kladdigt, men ack så gott!



Remouladsås




Idag blev det panerad torsk, kokt potatis, remouladsås och gröna ärtor till middag. Såhär enkelt rör du ihop en god remouladsås:

Detta behövs:

3 dl gräddfil
2 dl lätt creme fraiche
1,5 msk majonäs
1,5 msk ketchup
½ äpple
½ rödlök
smörgåsgurka
1-2 tsk pressad citron
ca ½ tsk curry
salt, svartpeppar

Gör såhär:

Finhacka ½ rödlök, ½ äpple och motsvarande mängd smörgåsgurka. Rör ihop alla ingedienserna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen en stund, gärna ett par timmar. Klart!


   



Dagens frukost




Smultron- & jordgubbsyoghurt, ½ tärnat äpple, en näve K-special och en kopp kaffe. Och så det nya numret av gourmet! Japp, livet är ganska härligt ändå!


Mustig tomat- & korvgryta med grönsaker från Öland




Har funderat lite på vad jag skulle göra med de fina och färgglada grönsakerna jag köpte på Ölands skördefest. Kom fram till att det i alla fall blir två rätter. Den ena blev såhär (den andra kommer senare i veckan):

Jag använde:

10 st mindre potatisar
3 morötter
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 frp krossade tomater
1½ dl vatten
1 dl rödvin
½ grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
2 små röda chili
1 frp gröna linser
4 kryddiga korvar
olivolja
ca 1-2 msk färsk hackad timjan
1 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar




Såhär gjorde jag:

Skala potatis, morötter och lök. Skär i grova bitar (en del av potatisarna var så små så dom fick vara hela). Fräs löken i olivolja tills den mjuknar lite. Tillsätt finhackad vitlök. Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärningen, morötterna och potatisen. Låt det koka upp. Häll i rödvinet. Smaksätt med svartpeppar, paprikapulver, tomatpuré, finhackad chili och eventuellt salt (kanske inte behövs eftersom grönsaksbuljongen är ganska salt). Låt det så och puttra på svag värme ca 15 min.

Stek chorizo-korvarna. Häll av och skölj linserna. Skär korven i skivor. Tillsätt korven och linserna i grytan. Plocka de små bladen på timjankvistarna, ev hacka det lite grann, och rör ner i grytan. Låt puttra ytterligare ca 10 min.


Därefter stängde jag av spisen och lät grytan stå ca 30 min under lock på "eftervärmen" innan jag serverade. Känns som att alla smakerna hinner komma fram bättre då.


   
De KRAV-odlade potatisarna, morötterna och vitlöken köpte jag på en gård på
 Öland när vi besökte skördefesten som var i helgen.

 

   



De röda chilifrukterna plockar jag från min egen lilla planta som jag har i köket!

   
Även de små, söta tomaterna kommer från min egen lilla tomatplanta.







Stekta kroppkakor ♥




Igår blev det kroppkakor hos mamma och pappa! ♥♥♥ Sååå himla gott! Jag äter dom helst med lingon och grädde. En del vill ju ha vit sås eller gräddmjölk eller skirat smör och jag vet inte allt... Ett glas iskall mjölk att dricka till detta är det bästa! 
Det blev några över så jag fick ett par med mig hem och stekte till middag idag. Mums!!

Före kroppkake-middagen igår var vi ute och letade efter svamp. Hittade lite grann i alla fall.




Så vackra, men ack så giftiga...



Besök på Ölands skördefest ♥




I år bestämde vi oss för att besöka Ölands skördefest, för första gången. Och det kommer vi definitivt att göra fler gånger! Jisses vad mycket godsaker där fanns, överallt! Vi började med att åka till Ekerums mat- och hantverksmarknad, som Linda - kryddburken.se, tipsat om. Där fanns allt möjligt; ostar, korvar, choklad, sylt, marmelad, tomtar, ljusstakar, betonghantverk, kläder m.m



Vi köpte: "Årets skörde-ost" lagrad i 18 månader med pepparrotsbrännvin - supergod!
Ölands Choklad en chokladkaka med 70 % kakao och krossad lakrits, och ett par handgjorda praliner med havtorn, jordgubb och kola & havssalt. Fantastiskt gott alltihop!
Viltpirog från Värmland med älgkött och kantareller...mums!!
Hällbröd från Härjedalen bakat på fullkornsråg, rågsikt, korn, vete och hjortronsalt
Öländska Bönchips gjort på bruna bönor, potatismjöl, raps&solrosolja och kryddor. Knapriga och massor med smak! Köpte smakerna "Höstglöd" och "ChiliDill"

   

Efter Ekerum så skulle vi leta upp ett ställe där vi hört att dom gör en riktigt god Paella! Inte klassisk Ölands-skördefest-mat kanske, men det är inte såå ofta man hittar ett ställe som gör en bra Paella.. Efter lite bläddrande i Skördefest-tidningen och sökande på internet i iPhonen, så hittade vi det! I Vickleby! Och vi kom precis i rätt tid, det var bara ca 15 min tills den stora jätte-Paellan var färdig att ätas!





Fantastiskt gott smakade det! Jag är inte såå jätteförtjust i musslor, men EN mussla gick bra att äta och den var överraskande god. Jag drack en öl med smak av Tequila till detta. Lite för söt för min smak, men spännande att prova.



Efter Vickleby körde vi till Havtornsgården i Triberga. Hade läst att där fanns massor av KRAV-odlade primörer, marmelader, safter m.m. Vi köpte Morötter i olika färger, Vitlök, Potatis "Sallat Blue", Havtornsmarmelad och en Kryddsirap 


    


Kryddsirap av rårörsocker, kanel, ingefära, kardemumma, kaffe, vanilj & kryddnejlika. Används till smaksättning av kaffe, te, desserter som glass och parfait. Doftar ljuvligt! Enbart KRAV-godkända råvaror.

Efter Havtornsgården var det dags att köra hemåt. Men först en snabbrunda på Ikea i Kalmar för att köpa ljus i olika färger, former och dofter! Sedan var det bara att åka hem och duka upp allt det goda och tända massa härliga ljus!

   

   










RSS 2.0