Ziti al forno
Ziti är en pastagratäng med små italienska köttbullar, 3 sorters ost och tomatsås. Det tog 3 timmar vid spisen, och var värt vartenda sekund kan jag säga!
Såhär gjorde jag:
TOMATSÅSEN
1 stor solo vitlök eller 4 vanliga vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
4 burkar hela skalade tomater
ca 1 ½ dl rödvin
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
10-12 basilikablad
Riv eller pressa vitlöken. Fräs i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare en minut.
Mixa tomaterna till en slät sås. Häll ner i grytan.
Tillsätt vin...
...socker, salt, svartpeppar och basilika-bladen som du river sönder ett par gånger.
Låt puttra 1 timma.
KÖTTBULLARNA
400 g nötfärs
2 ägg
½ finhackad vitlök solo
2 msk finhackad persilja
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
1 dl mixat (till små smulor) vitt bröd
1 dl finriven parmesanost
olivolja till stekning
Blanda ihop alla ingredienser.
Rulla massa små köttbullar (storlek som vindruvor ungefär).
Stek snabbt på hög värme i olivolja.
När tomatsåsen kokat en timme, häll över 1/3 i en skål och ställ åt sidan. Lägg över de stekta köttbullarna i tomatsåsen som är kvar i grytan. Låt puttra ytterligare 30 minuter.
GRATÄNGEN
köttbullarna
tomatsåsen
500 g penne pasta
250 g ricotta
125 g mozzarella
ca 2,5 dl finriven parmesan
Koka pastan al dente i rikligt saltat vatten.
Häll av pastan och rör ner i tomatsåsen och köttbullarna tillsammans med hälften av den rivna parmesan-osten.
Häll över hälften av tomat-, köttbull- & pastaröran i en stor ugnsform. Smula över ricottan och mozzarellan.
Tillsätt resten av pasta-blandningen. Häll över tomatsåsen som du ställt åt sidan i skålen. Sprid över resten av parmesanen.
Täck över gratängen med aluminiumfolie och ugnsbaka på 175 grader i 45 minuter. Ta därefter bort folien och låt stå ytterligare 10-15 minuter i ugnen.
Ta sedan ut zitin och låt den "vila" 15 minuter innan servering. Klart!
Mums vad det ser gott ut och vad duktigt med sådan långkok i köket =)
såg smaskigt ut, synd att man missade det...