Vildsvinsstek och rödvinssky




Vildsvinsstek med rödvinssky. Försök säga det snabbt fem gånger... Hehe.
I alla fall, jag hade egentligen tänkt göra en vildsvinsgryta, men sambon min påminde mig om den där ugnsformen jag köpte på Tupperware, så jag bestämde mig för att ugnssteka köttet istället. Det var första gången jag provade detta faktiskt och det blev pretty damn good om jag får säga det själv. Här kommer receptet:


Detta använde jag:

660 g vildsvinsstek
1 stor gul lök
2 stora morötter
1 äpple
1 tsk timjan
1 tsk salt
en nypa svartpeppar och en nypa vitpeppar
smör till stekning

1 msk tomatpuré
2-3 dl vatten
2 msk viltfond


Till rödvinsskyn:

2 dl rött vin
3 dl sky
1-2 msk viltfond
1 msk vinbärsgelé
salt och peppar
en klick smör


Såhär gjorde jag:


Skär lök, morötter och äpplet i grova bitar. Lägg i botten på ugnsformen.



Sprid ut timjan, salt, svart- & vitpeppar på en skärbräda. Rulla köttet över det så att all krydda fastnar. Smält smöret i en stekpanna, stek köttet ett par minuter så det får fin färg på alla sidor. Lägg ner steken över de hackade rotfrukterna.





Vispa ur stekpannan med 1 msk tomatpuré, ca 2 dl vatten och 2 msk viltfond, efter du stekt köttet. Häll över i ugnsformen.

Ugnsstek på 150 grader i ca 80 minuter, eller tills köttet har en innertemperatur på 75 grader. Låt köttet vila 20 minuter innan det skärs upp. Sila av skyn.



Koka upp vinet och skyn. Tillsätt gelén, lite mer viltfond, salt och peppar. Låt koka i fem minuter. Vispa därefter ner lite smör.

 
Servera med kokt potatis och eventuellt grönsakerna från ugnsformen.



Italienskt bigabröd med rågsurdeg




Jag är ganska ny när det gäller det här med att baka bröd. Surdegsbröd har jag nu provat tre gånger. Första gången blev riktigt dåligt, jag fick slänga brödet. Sedan provade jag detta receptet, och då blev det plötsligt mycket roligare! Och det blir bättre för varje gång. Övning ger färdighet. Så är det. Nu till receptet:



Detta behövs: (till ett bröd)

1,5 g jäst
200 g vatten
150 g rågsurdeg
310 g vetemjöl special
10 g salt
 ytterligare 15 g vatten

Gör såhär:

Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner surdegen och mjölet. Arbeta degen på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 7 minuter på något snabbare hastighet. Tillsätt därefter resten av vattnet, och kör tills degen blir elastisk igen. Låt degen vila i en plastbunke (med lock) insmord i olivolja i 90 minuter.







Ta upp degen på ett mjölat bord. Stöt samman och lägg tillbaka i burken, med skarven nedåt. Låt vila ytterligare 90 minuter.




Ta upp degen igen på det mjölade bordet, upprepa stötningen, försiktigt så luftbubblorna inte skadas. Låt jäsa i 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt, så att den är riktigt varm när du ska grädda brödet.

När du gräddar brödet, släng in ett par isbitar eller spraya in lite vatten i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter. Grädda totalt i 40-50 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 98 grader. Låt svalna på galler.









Ziti al forno




Ziti är en pastagratäng med små italienska köttbullar, 3 sorters ost och tomatsås. Det tog 3 timmar vid spisen, och var värt vartenda sekund kan jag säga!

Såhär gjorde jag:


TOMATSÅSEN



1 stor solo vitlök eller 4 vanliga vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
4 burkar hela skalade tomater
ca 1 ½ dl rödvin
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
10-12 basilikablad



Riv eller pressa vitlöken. Fräs i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare en minut.


   
Mixa tomaterna till en slät sås. Häll ner i grytan.



Tillsätt vin...



...socker, salt, svartpeppar och basilika-bladen som du river sönder ett par gånger.



Låt puttra 1 timma.


KÖTTBULLARNA



400 g nötfärs
2 ägg
½ finhackad vitlök solo
2 msk finhackad persilja
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
1 dl mixat (till små smulor) vitt bröd
1 dl finriven parmesanost
olivolja till stekning



Blanda ihop alla ingredienser.



Rulla massa små köttbullar (storlek som vindruvor ungefär).



Stek snabbt på hög värme i olivolja.

När tomatsåsen kokat en timme, häll över 1/3 i en skål och ställ åt sidan. Lägg över de stekta köttbullarna i tomatsåsen som är kvar i grytan. Låt puttra ytterligare 30 minuter.




GRATÄNGEN



köttbullarna
tomatsåsen
500 g penne pasta
250 g ricotta
125 g mozzarella
ca 2,5 dl finriven parmesan





Koka pastan al dente i rikligt saltat vatten.



Häll av pastan och rör ner i tomatsåsen och köttbullarna tillsammans med hälften av den rivna parmesan-osten.



Häll över hälften av tomat-, köttbull- & pastaröran i en stor ugnsform. Smula över ricottan och mozzarellan.





Tillsätt resten av pasta-blandningen. Häll över tomatsåsen som du ställt åt sidan i skålen. Sprid över resten av parmesanen.
Täck över gratängen med aluminiumfolie och ugnsbaka på 175 grader i 45 minuter. Ta därefter bort folien och låt stå ytterligare 10-15 minuter i ugnen.
Ta sedan ut zitin och låt den "vila" 15 minuter innan servering. Klart!










RSS 2.0