Första advent




Igår var det första advent. Men eftersom jag har jobbat hela helgen, så blev det inte så mycket advents-firande här hemma. Men en mysig advents-frukost hann vi med i alla fall! Den bestod av lite godsaker vi fick av min kära mor, far o syster som varit på Kalmar slotts julmarknad!


Min söta tomte-ljusstake.


Solrosbröd, olivbröd, Cognac-ost, tomatmarmelad och leverpastej. Köpt på julmarknaden på Kalmar slott.


Olivbröd, Cognac-ost och tomatmarmelad. Gott!


Solrosbröd, leverpastej och gurka. Supergott bröd!


Neej, det var inte katten jag åt frukost med. Jag har faktiskt en livs levande, riktig sambo ;) Det är bara så, att där det finns mat, hittar man alltid vår katt Putte!



Förkylnings-tider...




Huvudet känns tungt och värker när jag kliver upp ur sängen på morgonen. Halsen är öm och känns grötig. Den ena näsborren är täppt, den andra rinner. Skit också! Jag har inte tid/lust/ork/råd att bli förkyld nu! Dagens frukost fick bli följande:
Ett glas C-vitamin
En Ibumetin
40 droppar Echina Force
En kopp kaffe
och
En stor tallrik mannagrynsgröt med frysta blåbär och hallon!

Ett par timmar senare känner jag mig nu redo att gå och jobba. Lock för öronen och snuvig näsa, men jag känner mig i alla fall pigg! Ska ju spendera hela helgen på arbetet så det blir till att fortsätta tvinga bort förkylningen med allt möjligt jag kan komma på! Tips någon?


Hej mitt vinterland!



Nu är vintern här! På riktigt. Snö och kyla. Ljusstakarna, julstjärnorna och tomtarna börjar titta fram igen. Härligt! Efter en lååång dag med jobb, städning och "första avdents-pyntande" avslutade vi dagen med varsin tallrik nyponsoppa med glass och mandelbiskvier!






Min randiga tiger smälter in i mina randiga sängkläder! =)



Var rädd om maten-veckan!


Vecka 47 (alltså med start idag) har Lantmännen en "Var rädd om maten-vecka", där dom uppmanar... eller snarare utmanar oss att slänga så lite mat som möjligt, helst inget alls! Det tycker jag är en bra och kul utmaning. Tydligen är det så att vi slänger vart fjärde matkasse rakt ner i soporna! Galet! Ta vara på resterna istället. Och var inte livrädd för den där "bäst före"-märkningen.

Anta utmaningen Du också! Och gå gärna in på Lantmännens hemsida för tips, recept eller varför inte göra deras test: "Är du slav under "Bäst före-märkningen" eller sniffar du och smakar på allt för att göra det bästa av maten?"

Mitt resultat på testet? - "Helt okej, men du är allt något av en Matbyråkrat". Har lite kvar att lära då alltså :)

 


Pepparkakscheesecake♥




Detta läckra recept hittade jag hos Coquina, som i sin tur hittat det på en annan blogg. Och jag kan förstå att det sprids vidare, för den var såå god! Kanske något liiite för söt, så jag kommer nog ha en aning mindre socker nästa gång jag gör den. Här kommer receptet:



Du behöver: 

Botten:
30 st pepparkakor
75-100  g smör
1 msk strösocker
Fyllning:
200 g Philadelphiaost
3 st äggulor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
skalet från 1 hel apelsin

Gör såhär:



Mixa eller mosa pepparkakorna till smulor.


  
Tillsätt lite socker och det smälta smöret.



Blanda ihop och häll över i en form med löstagbar kant.



Platta ut pepparkaksbotten.



Vispa ihop socker, äggulor, philadelphiaost och vaniljsocker.



Vispa grädden i en annan bunke tills den blir fast.





Vänd runt grädden i äggsmeten.



Riv ner skalet från en apelsin.




Bred över på pepparkaksbotten. Låt stå i frysen minst 4 timmar. Sen är det bara att njuta!
Servera gärna med lite extra apelsinklyftor.









Pizza-tajm!




Lördagsmiddagen fick mi amore stå för. Helt och hållet. Jag fanns bara
 där i bakgrunden, med kameran så klart..


På pizzan blev det tomatsås och chorizo...

    
...tre sorters ost...


 
...champinjoner...



...och en och annan tomatskiva.



In i ugnen!


Och vid serveringen, en rejäl näve ruccolasallad över hela pizzan! Gott!!




Ni har väl inte missat...

...att man varje lördag och söndag (med start denna helgen) kan köpa kokböcker
 av Jamie Oliver för bara 79:- när du köper Aftonbladet.
Fyra helger framöver kommer du att kunna köpa en bok. En för varje årstid.


Oxfilé, homefries och ikea-bea




Detta fick bli fredagkvällens middag! Vi var på IKEA i Kalmar härom dagen, och då passade jag på att köpa en burk bearnaisesås. Tycker deras är himla god! Och till den goda såsen ville jag ha ett gott kött. Och vad är godare än helstekt oxfilé?! Och så blev det pommes till det. Stora pommes. Gjorda av bakpotatis.


Tvätta av bakpotatisarna, skär i önskad storlek och form. Skölj av så att det värsta av stärkelsen försvinner. Salta, peppra och ringla över en god olivolja. In i ugnen!



Tomatsallad med cocktailtomater, marinerade soltorkade tomater och paprika.




Salta och peppra köttet. Stek runt om på alla sidor på hög värme i stekpanna. Svep in i folie, lägg in i ugnen en stund, beroende på hur du vill ha köttet. Ta ut och låt vila innan du skär upp.



Vila, vila, vila...



Ta daaa!
Köttet var så underbart mört!


Efter den goda middagen blev det Ben & Jerrys Strawberry Cheesecake i soffan!


Fredag, lördag, söndag...

En liten sammanfattning av vad denna helgens goda middagar bestått av. Några av bilderna är tagna med iPhonen, därav den lite tråkiga bildkvalitén..






Jamie lagar "putt-i-pännä"

Från "Jamie does..."





Glass, banan & kryddsirap!




Denna kryddsirapen köpte jag på Ölands skördefest. Hade inte provat den än, var inte riktigt säker på vad jag skulle använda den till. Köpte den för att den luktade så himelens gott!
Men i alla fall, härom kvällen bestämde jag mig för att det var dags att smaka på den också! Snabbt och enkelt med lite vaniljglass som jag vispade upp lite så att den blev "mjukglass-mjuk" och skivade i en banan. Det blev jättegott tillsammans! Hmm..undra vad jag ska göra med den nästa gång...


Sjömansbiff




Tisdag: Sjömansbiff! Inspiration hämtat från Per Morberg i "Vad blir det för mat".

DETTA BEHÖVS:

smör att steka i
10-14 potatisar
800 g sjömansbiff av oxytterlår
1 msk tomatpuré
4 gula lökar
2 buljongtärningar
33 cl öl
8 dl vatten
salt, peppar


GÖR SÅHÄR:

1. Bryn köttet, lägg över i en gryta. Tillsätt tomatpuré.
  

2. Skala och skiva lök och potatis.


3.  Bryn potatisen ett litet ögonblick i samma panna som du hade köttet. Lägg över potatisen i en egen kastrull. Stek löken, fördela över de två grytorna (potatisen och köttet).
   


4. Fördela ölen och vattnet över båda kastrullerna.
   

5.  Salta, peppra och tillsätt en buljong i varje kastrull.


6.  Låt koka. Potatisen är klar efter ca 15 minuter. Köttet tar 1 - 1½ timma. Vid servering, häll av vätskan från potatisen, servera endast med den mustiga skyn från köttet.



Till sjömansgrytan gjorde jag lite inlagd gurka.
Blanda ihop ½ dl ättika, 1 dl socker och 1½ dl vatten. Hyvla ner gurka.
Låt stå i kylen, minst en timma.

   


Tycker även det är gott med lite lingon till sjömansgrytan! Smaklig spis!



Korv och makaroner...




Enklare än såhär blir det nog inte. Och när man är hungrig och vill ha något som går fort, så är det bland det godaste man kan få också. Korv och makaroner.

Koka pastan. Skiva korven på något trevligt sätt. Stek skivorna i lite olja. När pastan är färdigkokt, häll över frysta ärtor, majs & paprika, blanda runt så det tinar, häll av vattnet. Blanda pastan och grönsakerna med den stekta korven. Salta och peppra. Servera med ketchup och ett glas iskall mjölk. Enkelt! Snabbt! Gott!

 



Curry del 2




Såhär blev resultatet av min hemmagjorda kyckling-curry!



Delade upp curry-basen i tre delar, två av dom frös jag in. Den tredje kokade jag upp igen och tillsatte kyckling. Lät det koka ett par minuter. Klart!





Serverade med ris, naan-bröd och gurka och tomat! Och en liten klick creme fraiche!





Curry del 1




Igår, fredag, gjorde jag en egen curry för första gången. Tid tog det. Roligt. Mycket ingredienser. Det tog mig ca 2 timmar (inklusive tid för lite fotografering då) att göra curryn. Sedan skulle den stå och "vila" ett par timmar också. Blev det gott? Det doftade helt underbart i köket när man tillagade detta, och gott blev det men... nästa gång jag gör detta så ska jag dra i lite mer kryddor (dock inte koriander och spiskummin, det var det lagom av) och mer chili!
Nåväl, till receptet!

Detta behövs:

1,5 dl röda linser
2 gula lökar
3 morötter
1 röd paprika
6 vitlöksklyftor (jag använde 2 stora solo-vitlökar istället)
ca 70 g färsk ingefära
6 korianderkvistar
1 hel röd chili
olja att steka i
1 msk malen koriander
1 msk spiskummin
½ tsk malen svartpeppar
1 msk kanel
1 msk paprika
1 msk gurkmeja
1 msk garam masala
(några torkade curryblad)
2 x 400g körsbärstomater på burk
3 dl vatten
200 ml kokosmjölk
salt, svartpeppar


GÖR SÅHÄR:

1. Mät upp och koka de röda linserna enligt beskrivning på förpackningen.




2. Mixa löken, morötterna, paprikan, vitlöken, ingefäran, korianderkvistarna och chilin tills de är finhackade.








3. Mät upp kryddorna. Värm upp tillräckligt med olja för att täcka botten i en stor djup panna/gryta, på låg värme. Tillsätt kryddorna. Stek försiktigt ett par minuter.





4. Tillsätt eventuellt ett par curryblad.




5. Tillsätt sedan de mixade ingredienserna. Stek försiktigt ca 5-10 minuter tills löken börjar mjukna.




6. Tillsätt körsbärstomaterna på burk, vatten och linserna. Låt sjuda 30 minuter.






7. Tillsätt därefter kokosmjölken. Koka upp och ta bort grytan från värmen.




8. Mixa alltsammans med en stavmixer.



9. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ sedan så att det får svalna, jag ställde ut hela grytan på balkongen nu när det är så svalt ute. Sedan är det bara att använda curryn som du vill ha den! Jag lät den stå i 2,5 timma på balkongen, sedan portionerade jag upp den, och använde en del till kyckling-curry på fredagen!


Fredag morgon




Fredag morgon. Ledig dag. Ska jobba helgen. Sambon är på sitt jobb. Blir frukost med katterna idag. Mys!
Ska börja med middagen om en stund. Ska prova något jag aldrig lagat förut. Blir spännande. Och tid tar det. Curry-gryta från grunden! Hoppas det blir gott. Lägger upp resultatet här senare ikväll. Eller imorgon. Trevlig fredag!


Mannagrynskaka




Vi åt middag ganska tidigt idag, så när kvällen började närma sig blev jag sugen på något...en mannagrynakaka! Japp, det fick det bli!

Detta använde jag:

1 tsk smör
2,5 dl mjölk
½ dl grädde
2 msk mannagryn
en liten nypa salt
1 tsk kokos
½ tsk vaniljsocker
1 ägg

 
Smält smöret, tillsätt mjölken...

 
...och grädden. Låt koka upp. Vispa ner mannagrynen och lite salt. 
Koka försiktigt tills det tjocknar.

 
Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt kokos, vaniljsocker...

 
...och knäck i ett ägg. Rör om. Häll över i ugnsform. 175 grader ca 30 minuter.



Servera med sylt eller socker eller bärsås, frukt...ja vad du vill. Jag plockade
ut några jordgubbar från frysen!





Enkel & snabb tomatsoppa!




Detta är en tomatsoppa med mycket vitlök och hetta! Brukar alltid göra denna när vi är eller börjar bli förkylda, vilket min sambo just nu råkar vara.

Detta behövs:

1 stor gul lök
mycket vitlök
olivolja
1 färsk tomat
1 frp passerade tomater
ca 2,5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
2 små torkade chilifrukter
rejält med svartpeppar
oregano och timjan
eventuellt en liten skvätt rödvin

creme fraiche chili & paprika-smak





Gör såhär:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs försiktigt i olivolja till löken mjuknat något. Tillsätt en finhackad tomat (brukar inte alltid ha färsk tomat i denna soppan, men denna gången hade jag en som låg skivad i kylskåpet, så den fick åka med!) och de passerade tomaterna, vatten, tomatpurén och grönsaksbuljongen.
 Låt koka upp och småputtra tills grönsaksbuljongen löst upp sig. Jag hade även lite rödvin i kylskåpet, så jag skvätte i ca 2 msk av detta. Är inte heller något jag brukar ha varje gång jag gör denna soppan.
 Krydda ordentligt med timjan, oregano och svartpeppar. Hacka/smula ner de torkade chilifrukterna (Eller en färsk chili. Dessa små-chilifrukterna har jag ju själv odlat och torkat).
Låt soppan små-puttra ett par minuter, smaka av. Salt behövs oftast inte eftersom man har en buljong.
Om man vill så kan man ju mixa soppan, så att man får en len och slät koncistens, men jag gillar att tugga på de små lökbitarna, så jag hoppar över det momentet. Ringla i lite extra olivolja på slutet, för den goda smakens skull.

  

Denna gången serverade jag soppan med en klick creme fraiche med chili- & paprikasmak och massor av vitlöksbröd!
Ibland brukar jag göra brödkrutonger och riva över någon god ost.

Smaklig spis! 





RSS 2.0