Fest!




När vi firade mammas 50-årsdag lagade vi massa god mat. På tallriken finns: potatissallad, tzaziki, tomatsallad, vitlöksbröd och grillad chorizo, tonfisk, fläsk och grönsaksspett med zuccini, aubergin, lök och paprika.
Och så blev det såklart tårta också, med citron och hallonmousse som fyllning och grädde & svenska jordgubbar ovanpå!

  ...med citron och hallonmousse, grädde och jordgubbar.

Munkmuffins




Första gången jag provade att baka Munkmuffins. Dom ska egentligen bli ännu högre, så en muffinsform eller silikonform är nog egentligen bättre att använda, än såhär som jag gjorde. Receptet fick jag ifrån min favorit mat-bloggare Kryddburken.

Du behöver:

200 gram smör (rumsvarmt)
2 ½ dl strösocker
2 ägg 
5 ½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ msk finmalen muskotnöt
1 krm bikarbonat
2 ½ dl mjölk
Garnering:
Smält smör + socker och kanel

Gör såhär:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt sedan äggen och vispa en bra stund till. Sikta sedan ner mjöl, bakpulver, muskot och bikarbonat och vänd försiktigt ner i smeten. Tillsätt mjölken. Fyll formarna till 3/4 med smet, grädda i 180 grader ca 20 min.
Pensla sedan med smält smör och doppa dom i socker- och kanelblandningen.



Falukorv!




Gammal hederlig ugnsbakad falukorv blev det idag!
Snittade den ganska djupt och spräng-fyllde den med senap, ketchup, fint strimlad gul lök, och riven ost! In med den i ugnen på 200 grader tills den fått härlig färg. Potatismos till det! Enkelt och riktigt, riktigt gott!

 Före och efter ugnen :) 

Snabb pasta!




Behövde rensa ut kylskåpet lite och så kände vi oss lite små-hungriga, så jag slände ihop en pasta som blev riktigt god! :)

   

Stekte sparris, zuccini och champinjoner i lite olivolja, salt och svartpeppar, och när det nästan var färdigstekt slängde jag i lite vitlök! 

   

Spagetti blev det idag, och när den kokat färdigt, och jag hällt av nästan allt vatten, tillsatte jag riven parmesanost och creme fraiche.

   

Precis innan uppläggning vände jag ner ruccolasallad och gräslök tillsammans med dom stekta grönsakerna. Ringlar lite olivolja över hela härligheten. MUMS!


Papas mayo con ajo





Chilensk "Potatissallad med majonäs och vitlkök" som jag lärt mig göra av min chilenska sambo. God att ha till grillat kött eller fisk.

Börjar med att koka potatis och morötter, så att det kan stå och få svalna medan jag gör majonäsen.
Gör en vanlig majonäs med äggulor och olja, som jag droppar i lite i taget medan jag vispar hela tiden. Gör detta tills jag hällt i ca 2-3 dl olja, eller när röran fått någon slags majonäs-konsistens.
Sedan smaksätter jag majonäsen med salt, svartpeppar, vitlök och pressad citron. 
Sedan blandar jag ner en gul lök, som jag hackat eller stimlat fint, och lite hackad isbergssallad.  
Blanda ihop med de kokta, svalnade potatisarna och morötterna. Låt stå i kylen minst ett par timmar eller helst till dagen efter så är den som godast!


  




Pizza!




Yes, då var det fredag igen och dags för något riktigt gott att äta. Ikväll blev det pizza :)

  

Gjorde en enkel pizzadeg av:  50 g jäst, ca 2,5 dl ljummet vatten, 2 msk olivolja, 2 tsk socker, 1 tsk flingsalt och ca 1l vetemjöl special. Blandade ihop allt och knådade tills degen var smidig och elastisk. Jäsning ca 40 min.

Sedan tryckte jag ut degen på en plåt (använder aldrig kavel, behövs inte när man smörjer plåten med lite olivolja först, då är det bara att trycka ut degen med händerna) och hällde över en god tomatsås som min sambo rört ihop. Över det rev jag parmesanost och smulade sönder en bit mozzarella. In i ugnen på 250 grader, tills pizzan fått färg och osten bubblar.

När pizzan kommer ut ur ugnen börjar det riktigt roliga, fyllningen! :) Idag hade vi: ica´s ekologiska oliver, marinerade soltorkade tomater, marinerade kronärtskockar, serrano-skinka, parma-skinka, chorizo, hyvlad parmesanost och ruccolasallad som jag blandat med lite olivolja, salt och pressad citron.

Godare och enklare än såhär kan det knappast bli! :) Buen apetito!

   


♥ Leila!



Idag fick jag min nya kokbok med posten; Leilas "one more slice". Vilken läcker bok!


Ben & Jerry´s


  

Man fick köpa 2 Ben & Jerry´s för 75:- på ICA så vi tänkte...varför inte?! Vi köpte två sorter vi inte provat förut:

Half baked: Choklad- och vaniljglass med bitar av brownies och chocolate chip cookie-deg
Fairly Nuts: Karamellglass med bitar av kanderade nötter och kolasås

Och jag säger bara MUMS! Båda var riktigt goda!


  


Långkok på fransyska




Japp, idag blir det långkok. En bit fransyska, lite lök, morot, lagerblad, rödvin, vatten och några pepparkorn till att börja med så får vi se hur fortsättningen blir...

   

Fiskade upp kött och morötter och allt annat ur grytan efter att det fått små-koka i ca 2,5 timma. Skar köttet i mindre bitar. Lät vätskan koka upp ordentligt så att en hel del vatten avdunstade.
 
Redning och sen lite annat smått och gott, bl.a viltfond, vitpeppar, dragon, senap, en klick creme fraiche. Tillbaka med köttet och morötterna och i med de stekta champinjonerna.

Blev helt ok, ingen succé, men definitivt ätbart :) Hade nog hellre använt någon god kött/oxfond och kanske lite grädde, men hade inte det hemma, så det blev såhär istället!

Indiska!




Mitt senaste inköp i en av mina absoluta favorit-affärer; Indiska! Underbara, handmålade martiniglas! Så fina!


Chicken Tikka och Naan bröd




   

En halvfabrikats-rätt som helt klart får godkänt!

Det enda du behöver göra är blanda ihop kryddmixen med vatten och olja och låta det stå medan du steker kycklingfilén. Sedan hälla på såsen och låta det puttra ett par minuter.

Jag serverar tillsammans med ris och naan-bröd. Är väldigt förtjust i detta brödet, särskilt det med vitlök & koriander-smak. Gör heller inget om man "råkar" glömma det i ugnen en minut extra så att det blir lite knaprigt på ytan.

Riset kokar jag tillsammans med lite vitlök och morot som jag hyvlat i långa strimlor med potatisskalaren. Bara fräser vitlöken och morots-strimlorna lite snabbt i olja innan jag häller på vatten, salt och ris. Blir mycket godare ris så!



RSS 2.0