Lördagsfrukost med morotsfrallor




Det är något speciellt med lördagsfrukost, tycker jag. Den ska ha nåt lite extra gott, och det ska vara lite extra mysig stämning. Den här lördagen blev det nybakta morotsfrallor. Ett recept hämtat från Kryddburken. Det enda jag gjorde annorlunda i receptet var att jag använde Västerbottenost på frallorna istället för cheddar. Och så har jag ingen bakmaskin, så jag knådade för hand...inget jag rekommenderar för det blir nog fasen inte lika bra som det skulle kunna bli. Men gott blev det ju ändå så klart! Prova gärna! http://kryddburken.se/2010/08/15/varldens-godaste-morotsfrallor-minsann/





Västerbottenpaj med kantareller




En mycket god paj att ha till t.ex kräftskivan! Inspiration hämtat från Per Morbergs "Vad blir det för mat".

Detta behövs:

Pajdeg
150 g smör
4 dl mjöl (jag använde Vetemjöl special m. fullkorn)
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt

Fyllning
1 l färska kantareller
1 gul lök
5 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottenost.
1 dl hackad gräslök
svartpeppar


Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg. Forma den till en "klump" och ställ i kylskåpet i 30-40 minuter.
Värm ugnen till 200 grader, kavla/tryck ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. "Nagga" botten med en gaffel. Förgrädda i 10-15 min.
Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.
Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt den vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.



Lemonad




Läskande gott med lemonad! Såhär gjorde jag:

Tvätta 5 citroner, pressa ur all saft och sila ner juicen i en kanna. Spara skalen! Blanda ner 2 dl socker i citronjuicen, rör om tills allt socker löst sig. Tillsätt 2,5 dl kallt vatten. Ställ in kannan i kylen.
Koka upp 2 dl vatten och häll i en skål tillsammans med citronskalen. Låt stå tills det svalnat. Häll sedan ner i kannan, rör om allt och låt stå i kylen en stund. Serveras riktigt kallt!


Som man sår får man skörda...




Satte ju en tomatplanta på balkongen i början på juni, och nu är det dags att skörda lite smått! Ett par små, söta solmogna tomater har det blivit. Smakar ljuvligt! Det ska bli spännande att prova chili-frukterna när de också så småning om blir färdiga. Än så länge är det massa 3-4 cm små gröna chilisar i plantan. Ska nog vänta tills dom växt till sig lite större och blivit röda.




RSS 2.0